Predstavljanje knjige „Beogradski Gajret Osman Đikić“ Mostar, 12.04.2018. godine; 19:00 sati

12. 04. 2018 u 19:00

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti u četvrtak, 12.04.2018. godine, u Hotelu „Bristol“, u Mostaru, s početkom u 19:00 sati, organizira predstavljanje knjige „Beogradski Gajret Osmah Đikić“, autora dr. Nadira Dacića.

Ova knjiga aktuelizira djelovanje i historijsku ulogu beogradskog Gajreta koji je imao 689 pitomaca, od toga preko 150 žena, koji su stekli diplome na različitim fakultetima. Pitomci Gajreta su, između ostalih, bili i: akademik Mehmed Begović, književnici Mehmed Meša Selimović i Zija Dizdarević, Džemal Bijedić, prof.dr. Alija Silajdžić, Avdo Humo, akademik Midhat Begić, dr.Hajrudin Ćurić, akademik Enver Redžić, akademik Midhat Šamić, dr.Safet Mujić i drugi.

O knjizi će govoriti: federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, prof.dr. Husnija Kamberović i prof.dr. Tomislav Išek te autor Nadir Dacić.

Inače, predstavljanje ove knjige dio je niza aktivnosti koje će biti upriličene u povodu dvodnevne Naučne konferencije pod nazivom „Bosanskohercegovačke naučnice i njihov istraživački rad“, koja će svečano biti otvorena u petak, 13.04.2018. godine, u Hotelu „Mostar“, u Mostaru, s početkom u 9:30 sati.

Pozivamo Vas da medijski pratite ove događaje.