Mostar; Naučno/znanstveno-stručna konferencija „Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja“

28. 05. 2024 u 10:00

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, u saradnji s INTERA Tehnološkim Parkom Mostar, najavljuje održavanje druge po redu Naučno-stručne konferencije pod nazivom "Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja". Konferencija će se održati 28. svibnja/maja 2024. godine u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru, s početkom u 10:00 sati.

NAPOMENA: Izjave za medije predviđene su za 9:45 sati.

Umjetna inteligencija (AI) ima široku primjenu u modernom društvu, uključujući istraživanje i eksploataciju naftnih bušotina, poljoprivredu, medicinu, prepoznavanje govora, GPS sustave te sigurnosne sektore. Unatoč očitim potencijalima, umjetna inteligencija dosad nije dobila dovoljnu pozornost u Bosni i Hercegovini.

Ova konferencija pruža jedinstvenu priliku za bolje razumijevanje trenutnih trendova i procesa vezanih uz umjetnu inteligenciju, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Konferencija ima za cilj potaknuti povezivanje akademske zajednice s gospodarskim sektorom te olakšati uspostavu suradnje s istraživačima i gospodarstvenicima iz inozemstva.

Konferencija će obuhvatiti brojna izlaganja na teme:

  • Primjena umjetne inteligencije u tehnici i tehnološkom razvoju
  • Primjena umjetne inteligencije u oblasti prava, sigurnosti i zdravstva
  • Primjena umjetne inteligencije u obrazovanju i javnom prostoru

Nakon izlaganja, sudionici će imati priliku sudjelovati u diskusijama te će se donijeti zaključci koji će usmjeriti daljnje aktivnosti i istraživanja u ovoj oblasti.

Pozivamo istraživače, stručnjake, studente i sve zainteresirane da nam se pridruže u Mostaru i doprinesu ovom važnom događaju i zajedničkom istraživanju mogućnosti koje umjetna inteligencija nudi za budući razvoj Bosne i Hercegovine.