Stipendije za dodiplomski studij u Ateni (Grčka)

Datum obavijesti: 18/06/2020

Posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine informirani smo o ponudi stipendija za dodiplomski studij u 2020/202. akademskoj godini u Grčkoj, na Nacionalnom i Kapodističkom univerzitetu u Ateni.

S ciljem privlačenja kompetentne studente, Nacionalni i Kapodistički univerzitet u Ateni nudi šest (6) stipendija po 10.000 eura za polaznike koji žele nastaviti dodiplomski program u oblasti arheologije, istorije i književnosti drevne Grčke, s početkom u jesen 2020. Ovaj četverogodišnji dodiplomski program predaje se na engleskom jeziku i posvećen je proučavanju grčke antike. Usmjeren međunarodnim studentima, nudi jedinstvenu priliku za proučavanje kulture drevne Grčke uz direktne studije arheoloških spomenika i nalazišta, poput Akropolja, Delfa i Olimpije.

Želeći ojačati kulturne i obrazovne veze između naših dviju zemalja, studentima se pruža prilika na neko vrijeme živjeti u zemlji porijekla vrijednosti koja je danas u velikoj mjeri utjecala na Zapadnu civilizaciju, kroz demokratiju, filozofiju, umjetnost i nauku, te upoznaju se sa njenim istorijskim spomenicima i kulturom, studirajući na jeziku koji većina već govori, tj. engleski. Pridružujući se ovom dodiplomskom programu, oni će također imati priliku naučiti moderni grčki jezik od strane specijaliziranih nastavnika, iskorištavajući priliku za povezivanje sa današnjom Grčkom kroz proučavanje prošlosti. Osim maturanata koji će se upisati za ovaj kompletni četverogodišnji dodiplomski program, a mogu se prijaviti za gore navedene stipendije, potencijalni studenti mogu uključiti i studente s razmjene koji bi bili dobrodošli u periodu od jedne ili dvije godine, putem bilateralnih sporazuma Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Ateni i univerziteta na kojem već studiraju.

Rok za podnošenje prijava je  30. Juni/lipnja 2020 do 2400 sati po lokalnom vremenu.

Aplikacije za prijavu na ovaj dodiplomski program stipendiranja mogu se preuzeti na: https://baag.uoa.gr/application/

Aplikacije za stipendiranje se mogu preuzeti na: https://baag.uoa.gr/scholarships/

Dodatne informacije o ovom programu mogu se naći web stranici: https://baag.uoa.gr/admission/

Dokumenti vezani za konkurs